15 januari, 2012

Veckans Middagstips V. 3: Palsternackssoppa


För någon vecka sedan tillagades det palsternacksoppa, 
och den var så himla god!
Tog en bild i all hast innan vi alla mumsade i oss denna lena soppa,
och tänkte dela med mig av receptet.
Receptet är från Lantliv Mat och Vin,
heta räkor serveras till och ett gott bröd.
Soppan kan användas till förätt kanske, eller som buffe rätt,
eller till en hel måltid, som i vårt fall,
och då serverades även en god sallad till.
I receptet skall man använda stora räkor, vilket jag inte gör,
och tycker inte ni skall göra heller för att skona vår jord åtminstone en liten gnutta.
Det gick lika bra att mäta upp vanliga "små" räkor så mycket man tror att man vill ha, 
och sedan smörja in en form och baka dem i ugnen på så vis.
Denna rätt kan förberedas och sedan värmas upp,
samtidigt som man bakar räkorna i ugnen.

Palsternackssoppa med heta räkor
Ingredienser till ca 6port, hel måltid
eller 8 buffe portioner

16-24 stora räkor
8 torkade limeblad
1-2tsk röd chilipasta
3msk olja

2 hackade lökar
4-5 hackade vitlökar
1dl vitt vin ( jag använde matlagningsvin)
4-5 palsternackor, hackade i små bitar
1- 1.2 liter hönsbuljong  ( vi hade kycklingbuljong, funkar det med)
5dl creme fraiche
Salt och peppar
Ev lite citron

Gör såhär: Skala räkor,
 mortla limebladen tills de blir ett pulver och ta sedan bort de hårdaste bitarna av nerven av bladet.
Blanda limepulvret med chilipasta och olja.
Blanda röran med räkorna i en påse, ställ i kyl några timmar.
Fräs löken+vitlöken i lite olja, tills den blir mjuk. 
TIlsätt vinet och låt detta puttra en stund, så löken drar åt sig vinet.
Tillsätt palsternackorna, häll på buljongen och koka upp.
Låt koka till palsternackorna är mjuka, cirkus 20min.
Mixa sedan detta till en slät soppa,
häll tillbaka i kastrullen, tillsätt creme fraichen, rör och och koka upp.
Smaka sedan av med salt och peppar, samt eventuellt lite citronsaft.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar